top of page

Dovoz auta zo zahraničia – spôsob ako ušetriť?

Updated: Oct 27, 2023


Dovoz auta zo zahraničia na kamióne

 

Dovoz auta zo zahraničia môže byť pre mnohých automobilových nadšencov jediný spôsob, ako získať svoje vysnívané vozidlo. Avšak, predtým, ako sa rozhodnete pre tento krok, je dôležité zvážiť množstvo faktorov a informácií, ktoré sa týkajú tejto témy.


V prvom rade, je dôležité mať na pamäti náklady, ktoré so sebou dovoz auta prináša. Okrem nákladov na samotné vozidlo, často musíte zaplatiť aj množstvo poplatkov spojených s vývozom a transportom vozidla. Preto si pred dovozom auta treba dobre overiť všetky poplatky, ktoré s tým súvisia a zabezpečiť si dostatočnú finančnú rezervu na ich úhradu.


Dôležitou informáciou je aj fakt, že v niektorých krajinách kúpa vozidla s cieľom doviezť ho do inej krajiny môže byť oveľa drahšia ako kúpa auta na domácom trhu. Preto si dovoz auta zo zahraničia dobre zvážte a porovnajte si ceny v zahraničí a na Slovensku.

Interiér dovozeného auta zo zahraničia

Pri dovoze auta zo zahraničia je tiež dôležité dobre zvážiť, aké riziká so sebou takýto dovoz prináša. Neraz sa stane, že vozidlá v zahraničí nie sú plne funkčné a na vás potom padne zodpovednosť za ich opravu. Preto vám odporúčame, aby ste si každé jedno vozidlo skontrolovali ešte predtým, ako ho zaplatíte. Tiež si treba zabezpečiť dôverného a spoľahlivého dopravcu, ktorý zaistí, že vozidlo dorazí v poriadku do vašej cieľovej krajiny. Ak sa rozhodnete vozidlo prepraviť s prepravnými značkami, dajte si pozor, aby boli platné v celej EÚ. V prípade policajnej kontroly sa vyhnete odobratiu papierov od vozidla a mastnej pokuty ne mieste. Dajte si pozor na prevozné maďarské a iné značky, ktoré ponúkaju slovenské firmy. Tieto značky nie sú povolené, lebo Nemecko akceptuje len nemecké colné červené značky vydávané na 30 dní, ktoré sú priamo registrované na vaše meno. Cena takýchto značiek sa pohybuje od 150 EUR do 250 EUR.


Pri individuálnom dovoze auta si taktiež dobre overte, aké sú podmienky pre získanie povolenia na jazdu do cieľovej krajiny. V mnohých prípadoch musíte prejsť colnou (vybavenie prevozných značiek), technickou či emisnou kontrolou, aby sa vaše vozidlo podarilo zaregistrovať a vydať prevozné značky na cestu domov.

Chlapec si užíva svoje dovezené auto zo zahraničia

Dôvody väčšiny automobilových nadšencov, ktorí si chcú svoje vysnívané vozidlo doviezť zo zahraničia, je hlavne kvôli cene. Vo väčšine prípadov vám dovoz auta môže ušetriť mnoho peňazí, pretože niektoré modely sú v zahraničí oveľa lacnejšie ,ako na domácom trhu. Napríklad, v Nemecku a vo Švédsku sú automobily oveľa lacnejšie, ako na Slovensku. Niektoré typy vozidiel sú zakázané, preto si pred dovozom auta dobre overte či je váš typ auta v danej krajine legálny.


Všetko však závisí od vašich preferencií, ktoré by ste mali zvažovať, ak hľadáte spôsob, ako získať svoje vysnívané vozidlo. Ak hľadáte najlepšie riešenie na trhu, odporúčame vám obrátiť sa na profesionálov poskytujúcich služby na dovoz vozidiel a zabezpečiť, že vaša kúpa auta bude úspešná.

bottom of page