top of page

Kúpa auta bez DPH z Nemecka

Updated: Mar 10


Kúpa auta bez DPH z Nemecka | Vyberci Auto

zdroj: unsplash.com

Nákup auta z Nemecka môže byť lákavou možnosťou pre mnohých ľudí, najmä vzhľadom na rozmanitú ponuku automobilov a atraktívnejšie ceny ako na Slovensku. Mnoho ľudí však nevie, že pri kúpe auta zo zahraničia, konkrétne bez DPH z Nemecka, sa musia dodržať určité právne a daňové predpisy.


Pri kúpe auta bez DPH z Nemecka je potrebné mať na pamäti, že dovoz auta môže byť o niečo zložitejší proces ako pri nákupe auta na Slovensku. Najdôležitejším krokom je zistiť si všetky potrebné dokumenty, ktoré budete potrebovať na prevoz vozidla cez hranice a na registráciu auta v Slovenskej republike.


Ak sa rozhodnete pre nákup auta bez DPH z Nemecka alebo z iných krajín EÚ, môžete sa stretnúť s niektorými daňovými povinnosťami. Ak auto kúpite od súkromnej osoby alebo firmy, ktorá nie je platcom dane z pridanej hodnoty (DPH), nemusíte platiť DPH na Slovensku. Avšak, ak auto kúpite od firmy platca DPH a vaša firma je tiež platcom DPH, musíte byť pripravení platiť DPH aj pri dovoze vozidla na Slovensko, DPH sa počíta z ceny auta. Kúpa auta bez DPH z Nemecka alebo iných krajín EÚ by mala prebehnúť priamo bez DPH. Avšak 99% predajcov v zahraničí vám už auto priamo bez DPH nepredá. DPH si nechávajú ako kauciu až do dovtedy, dokedy mu nepošlete všetky potrebné dokumenty po dovoze auta na Slovensko.


Kúpa auta bez DPH z Nemecka | Vyberci Auto

zdroj: unsplash.com

Čo sa týka nákupu vozidla cez našu spoločnosť, tak máte 2 možnosti:

  1. buď kupujeme auto my na našu slovenskú firmu a my vám ho predáme s rozpisom DPH. Vtedy nám platíte zálohu 30% alebo výšku akontácie.

  2. alebo kupujete vozidlo vy priamo od predajcu bez DPH, s tým, že uhrádzate celú sumu s DPH. V tomto prípade bude pre predajcu v Nemecku DPH ako kaucia. Kauciu vám po dovoze a doložení všetkých dokumentov vráti späť. Finálna faktúra bude bez DPH. Väčšinou ide o potvrdenie (konkrétne sa volá "Gelangensbestätigung"), že auto bolo dovezené do krajiny firmy a niekedy predajca vyžaduje tiež registráciu vozidla na firmu, ktorá auto kupuje z Nemecka bez DPH. Gelangensbestätigung si stiahnete na tomto ODKAZE alebo vám ho pošle predajca.


Pri nákupe auta z Nemecka bez DPH nezabudnite na preverenie vozidla a zabezpečiť si komplexnú prehliadku a kontrolu technického stavu vozidla. Mnoho ľudí sa obracia na špecializované firmy, ktoré ponúkajú služby na dovoz auta zo zahraničia a zabezpečujú celý proces od návštevy predajcu až po registráciu vozidla v cieľovej krajine.


V prípade, že sa chystáte kúpiť auto bez DPH z Nemecka, odporúčame vám konzultovať kúpu auta s vašim účtovníkom, ktorý vám môže poskytnúť všetky potrebné tipy a informácie týkajúce sa dovozu a registrácie vozidla. Nákup auta z Nemecka bez DPH môže byť výhodnou voľbou, ale je dôležité mať na pamäti všetky potrebné informácie a postupy spojené s touto transakciou.


Kúpa auta bez DPH z Nemecka cez našu spoločnosť prebehne veľmi rýchlo a jednoducho, preto ak máte o túto službu záujem, neváhajte nás kontaktovať.





bottom of page